Home FAQ

FAQ

Hoe werkt acupunctuur eigenlijk?

De moderne Westerse geneeskunde kan nog niet uitleggen hoe acupunctuur werkt. Traditionele Aziatische acupunctuur is gebaseerd op klassieke Chinese theorieën zoals die van Qi, een essentiële substantie die het lichaam voedt en opbouwt, en die door waarneembare kanalen stroomt, vergelijkbaar met bloedvaten en zenuwen. Modern onderzoek bevestigt het bestaan van deze kanalen. Deze kanalen noemt men meridianen. Acupunctuur beïnvloedt het stromen van Qi in deze meridianen. Het voert Qi aan waar dit nodig is, en draineert het waar de Qi vastzit of in overvloed aanwezig is. Zo kan acupunctuur zorgen voor harmonisatie en meer balans in het lichaam. In het Chinees is er een gezegde: “Bij pijn stroomt het niet, stroomt het dan is er geen pijn.” Acupunctuur zorgt voor de vrije doorstroming van Qi.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de duur, ernst en aard van uw klacht. Voor sommige eenvoudige klachten kan één behandeling voldoende zijn. Een reeks van 5 tot 10 behandelingen kan vele klachten verlichten. Sommige degeneratieve en chronische aandoeningen vragen om meer behandelingen. Het is altijd in uw voordeel om zo goed als mogelijk de raad van uw acupuncturist op te volgen. Dit kan een aanpassing van uw dieet zijn, specifieke oefeningen, relaxatietechnieken, Chinese kruiden nemen. Meestal verhogen ze de efficiëntie van de acupunctuurbehandeling.

Is er iets wat ik moet weten over de behandeling?

De eerste afspraak duurt ongeveer een uur. In dit gesprek zal u ondermeer worden gevraagd naar uw eet-, drink- en leefgewoonten, uw ontlasting, slaappatroon, energieniveau, evt menstruatiecyclus, erfelijke achtergrond, werkomstandigheden en alle overige bijzonderheden in het belang van de behandeling. Uw beiden polsen zullen op diverse niveaus worden gevoeld, uw tong bekeken evenals andere uiterlijke kenmerken zoals uw uitstraling, teint, oogwit, kleur van de lippen, glans van de huid, nagels en het haar, uw totale lichaamshouding en uw motoriek. U zal steeds worden uitgelegd hoe de Chinese geneeskunde uw aandoening verklaart.

Ik zal ook mijn vooropgestelde behandeling aan u uitleggen. Ik zal zeggen wat u mag verwachten van de therapie, en tips geven om zelf wat aan de situatie te doen (bv. dieet).  Indien nodig verwijs ik u naar een dokter of naar een andere therapeut

Is acupunctuur wel veilig?

Wij gebruiken enkel steriele, wegwerpbare naalden. De kans op een infectie is daarmee uiterst klein. Bij een grote studie van 34.407 behandelingen werden slechts 34 neveneffecten gemeld, en die waren alle van korte en voorbijgaande aard: o.a flauwte, blauw plekje, vergeten naald. Acupunctuur is een zeer veilige techniek.